Je zult er misschien vast weleens wat over gehoord hebben...over termen als vrije radicalen en antioxidanten?

Maar veel mensen weten nog niet het belang van antioxidanten voor het behouden van een optimale gezondheid. 

Laten we beginnen met de vrije radicalen. Wat zijn dat nou precies?

Vrije radicalen zijn afvalstoffen die door cellen worden geproduceerd, wanneer het lichaam voedsel en dranken verwerkt of reageert op de omgeving. Factoren die de productie van vrije radicalen in het lichaam verhogen zijn oa ontstekingen, milieuvervuiling, blootstelling aan straling (UV - Telefoons - computers etc) alcohol en tabaksrook. Als het lichaam vrije radicalen niet efficiënt kan verwerken en afvoeren, kan schade ontstaan aan lichaamscellen en lichaamsfuncties. 

Antioxidanten worden ook wel "vrije-radicalenvangers" genoemd. Ze kunnen de schade aan cellen, veroorzaakt door vrije radicalen, voorkomen of vertragen. Antioxidanten worden door het lichaam aangemaakt, maar je kunt ze ook binnenkrijgen door bijvoorbeeld voeding. Met name Alkalisch water,  groene thee, kruidenthee, groenten, fruit kruiden en specerijen (Kurkuma!) zijn belangrijke bronnen vol met antioxidanten

Als er te veel vrije radicalen zijn en/of te weinig antioxidanten, veroorzaakt dat "oxidatieve stress" voor ons lijf. Deze oxidatieve stress zorgt voor de celbeschadiging die in verband wordt gebracht met versnelde cel veroudering, hartziekten, kanker, artritis, beroertes, ademhalingsziekten, immuundeficiëntie, emfyseem, de ziekte van Parkinson, oogziekten en andere aandoeningen. Je kunt je dus voorstellen hoe belangrijk het is om voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Ze helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in ons lichaam, wat de algehele gezondheid ten goede komt.

Welke dingen kunnen oa leiden tot oxidatieve stress:

  • Zorgen maken / stress
  • Een teveel aan bewerkte voeding en frisdranken waar tegenwoordig steeds meer schadelijke stoffen zijn toegevoegd waaronder suikers, transvetten, hormonen, conserveringsmiddelen, antibiotica enzovoorts.
  • Inname van medicatie voorzien van lichaamsvreemde chemische stoffen die toxisch zijn voor het lichaam
  • Tabaksrook en alcohol
  • Milieuvervuiling en blootstelling aan straling
  • Te weinig beweging of juist zware lichamelijke inspanning en overbelasting
  • Blootstelling aan prikkels 
  • Chemische poets/ industriele middelen

De vrije radicalen veroorzaken dus veranderingen in de cellen die tot tal van ziekten en aandoeningen leiden. De inname van antioxidanten kan deze risico's verminderen. Er zijn honderden, mogelijk duizenden stoffen die als antioxidant kunnen werken. Elke stof heeft zijn eigen rol en kan met andere samenwerken om het lichaam effectief te laten werken. Daarom is het belangrijk om voldoende gezond water te drinken & gevarieerd te eten (veel verschillende kleuren groenten & fruit).