WAT IS VERZURING EN KAN JE JE LICHAAM ONDERSTEUNEN NAAR MEER BALANS IN JE ZUUR-BASE EVENWICHT?

een gezond lichaam onlosmakelijk in verbinding staat met een gezonde zuurgraad van je lijf.

Er zijn allerlei manieren waardoor ons lichaam verzuurt. Wat we dagelijks consumeren aan eten en drinken is vaak naast stress 1 van de belangrijkste oorzaken. We consumeren (te) veel vlees, vis, zuivel, granen, koffie en suikers en te weinig groene groentes en suiker-laag fruit. Daarnaast onderschatten we vaak nog het belang van het drinken van voldoende water! en haalt de meerderheid lang niet de 2 liter waar ons lijf echt om vraagt. 

Onderstaande enkele voornaamste factoren die kunnen bijdragen aan een toenemende mate van acidose (medische term voor verzuring)

  • stress
  • ongezonde voeding
  • genotsmiddelen
  • medicijnen
  • straling (telefoon, computer etc)
  • milieuverontreiniging
  • leefstijl

Stress is 1 van de grootste oorzaken wat leidt tot verzuring, omdat dit zorgt voor cel afbraak in het lichaam, waarbij de stof urinezuur vrijkomt. In ontspannen toestand is het lichaam beter in staat om deze afvalstoffen af te voeren. Daarom wordt leefstijl ook genoemd als een factor: veel mensen nemen geen tijd of zijn eenvoudigweg niet meer in staat om hun lichaam voldoende te laten ontspannen, zodat zelf-balancerende processen hun werk kunnen doen.

Chemische medicijnen, koffie, sigaretten en drugs zorgen ook voor verdere verzuring.

Het is niet zo makkelijk om precies en definitief te zeggen welke voedingsmiddelen een zure of basische rest veroorzaken, zeker ook omdat dit per lichaam sterk kan verschillen alsook dat het afhankelijk is van de productiemethode en het land van herkomst. Hierdoor is er nogal wat variatie tussen de verschillende overzichtstabellen die je online kunt vinden van zuur en basisch eten. 

 

HOE KAN IK MIJN LICHAAM HELPEN VERZURING TEGEN TE GAAN?

Meten = weten! Als je wilt weten hoe je jouw lichaam het beste kunt ondersteunen in lichaamsverzuring tegen te gaan is de eerste stap te meten wat de mate van verzuring in jouw lijf is. Er zijn verschillende methoden waarop je jezelf kan testen maar die verschillen onderling ook vaak in mate van betrouwbaarheid.

Een uiterst betrouwbare methode om dit te meten is via de  multiscan fit. De multiscan fit meet niet alleen de mate van jouw lichaamsverzuring, maar biedt tevens een uitgebreid voeding advies op basis van de gemeten resultaten. Zo kun je op een prettige, snelle, effectieve & betrouwbare manier direct inzicht krijgen welke voedingsmiddelen (denk hierbij ook aan kruiden & evt suppletie) voor jouw lichaam de meest optimale bijdrage kunnen leveren.

Een andere belangrijke stap om verzuring tegen te gaan is het drinken van voldoende water! En dan met name Geioniseerd Water

Het drinken van Geïoniseerd water is 1 van de makkelijkste, snelste en meest effectieve methode om je zuurgraad in balans te houden!

In hoeverre jouw lichaam voldoende gehydrateerd is kun je ook meten via de multiscan. Er wordt gemeten of er binnen en buiten de cellen genoeg water aanwezig is. Dit is van belang omdat ons lichaam water nodig heeft om alle afvalstoffen af te kunnen voeren en onze cellen te voorzien van voldoende voedingsstoffen en zuurstof. 

Als laatste zou ik een juiste verhouding in actief zijn (wanneer je aan staat) en het nemen van voldoende rust & ontspanning (herstel) willen noemen. Stress is een belangrijke (al dan niet de belangrijkste) oorzaak van verzuring. Ervaar je stress, ben je vaak moe en zit je vaker niet lekker in je vel dan is dit veelal een teken dat er een disbalans is. Neem dagelijks de tijd om iets te doen wat je leuk vind, wat je ontspanning geeft en waar je energie van krijgt zodat je ook voldoende kunt afschakelen van de dagelijkse drukte & onze prestatie gerichte maatschappij.

Mocht je interesse hebben en een meting willen laten doen zodat je weet hoe jij ervoor staat en dus (preventief) aan de slag kan gaan naar een betere fysieke en mentale gezondheid? of wil je graag wat hulp krijgen bij "lekkerder in je vel zitten! ...

neem dan gerust contact  met mij op.