Tegenwoordig horen we steeds meer over "spiritueel ontwaken" of "bewustwording", steeds meer mensen worden "wakker"! maar wat is het nu precies en welke gevoelens/ emoties kun je erbij verwachten? Het bewustwordingsproces kan heel eenzaam en zwaar voelen ..maar hoeft gelukkig niet zo te zijn.

Onderstaande artikel was voor mij erg herkenbaar in mijn groeiproces en met name in het begin: (Bron : nieuwtijdskind)

 

Wanneer we spiritueel ontwaken, worden we letterlijk ‘wakker’ voor het leven. We beginnen onze oude overtuigingen, gewoonten en sociale conditionering ter discussie te stellen en zien dat het leven veel meer is dan wat ons is geleerd.

Het is gebruikelijk om vragen te stellen zoals: “Waarom ben ik hier?” “Wat is het doel van mijn leven?” “Wat gebeurt er na de dood?” en andere vragen die de fundamentele aard van het leven onderzoeken. Spiritueel ontwaken roept de diepste en belangrijkste vragen in ons op.

Jentien Keijzer omschrijft het als volgt:

Wanneer mensen spiritueel ontwaken, snappen ze vaak niet wat er aan de hand is. Ze denken dat er iets mis is met zichzelf of met hun leven. Ze voelen zich niet ‘heel’, niet compleet en kunnen zich opgesloten voelen in de structuur van hun leven. Dit brengt ongemak, een gevoel dat ‘de jas niet meer past’. En daarvandaan gaan ze op zoek naar ‘zichzelf’, zoals we dat zo mooi kunnen zeggen. Dit is het pad van bewustzijnsontwikkeling

 

Spiritueel ontwaken kan op elk moment in je leven plaatsvinden. Het kan spontaan zijn, maar het kan ook worden veroorzaakt door grote veranderingen in het leven, ziekten, Burn out, tragedies en trauma’s zoals levensbedreigende ziekten, auto-ongelukken, echtscheidingen, oorlog, midlifecrisissen en veel meer. Over het algemeen gaat het spirituele ontwakingsproces samen met een ervaring die bekend staat als De donkere nacht van de ziel.

Spiritueel ontwaken wordt ook wel met ascensie symptomen of ascentie verschijnselen in verband gebracht. Hieronder een korte checklist van symptomen die kunnen duiden op spiritueel ontwaken, kijk eens met hoeveel ervan jij je kunt identificeren?

 

1. Je creëert je eigen overtuigingen

Veel mensen die zichzelf spiritueel noemen, kunnen urenlang praten over de spirituele overtuigingen van anderen. Maar als het op hun eigen spirituele overtuigingen aankomt, blijken ze die vaak niet te hebben. Als je echt spiritueel ontwaakt zul je heus enige troost halen uit bestaande overtuigingen en systemen, maar daarnaast ontstaan ook je eigen nieuwe ideeën en overtuigingen, misschien wel tijdens een diepe meditatie of yoga.

 

2. Je wilt meer vrijheid

Tijdens je spiritueel ontwaken zul je op een dag wakker worden, om je heen kijken en je ineens geketend voelen door je thuis, je werk, je bezittingen en mogelijk zelfs door je gezin en/of relatie. Spring nog niet meteen je bed uit om alles weg te gooien, of een busje te kopen om je favoriete band te volgen tijdens hun tournee. Denk eerst eens na over de zaken in je leven die je naar beneden halen en die je je vrijheid ontnemen. Bedenk hoe het leven zou zijn en wat je allemaal kunt doen zonder deze zaken.

 

3. Je voelt je sterk aangetrokken tot persoonlijke ontwikkeling

Voorheen interesseerde iemands bruisende verhalen over het ontsnappen aan slavernij of het genezen van een ziekte je waarschijnlijk niet. Maar ineens zijn verhalen over persoonlijke ontwikkelingen en triomfen belangrijk voor je. Je wordt erdoor aangetrokken, omdat je hier nu zelf ook naar streeft.

 

4. Als je in de natuur bent, voel je je hier meer dan ooit mee verbonden

Misschien vond je een wandeling door het bos vroeger vervelend. Of ergerde je je omdat je die belangrijke wedstrijd op televisie miste, of geen videospelletjes kon spelen. Tijdens je spiritueel ontwaken vergeet je dit echter allemaal zodra je in de natuur bent. Je voelt je ineens zoveel meer verbonden met de natuur en het hele Universum wanneer je buiten bent. Het lijkt net alsof je de hartslag van de planeet kunt voelen.

 

5. Je merkt dat je meer tegen jezelf praat of meer bidt

Het is een on(der)bewuste verandering die plaatsvindt tijdens je spiritueel ontwaken. Plotseling voel je de behoefte om je gedachten en gevoelens te uiten, óf tegen jezelf, óf tegen een hogere entiteit, óf in gebed. Daar is niets mis mee. Je gedachten hardop uitspreken of wat nog beter werk is ze opschrijven wat ervoor dat ze in het Universum terecht komen. Wie weet hoe het Universum hier op zal reageren.

De wet van aantrekkingskracht

 

6. Je ervaart synchroniciteit

Synchroniciteit is een nogal vreemde ervaring. Je maakt betekenisvolle, met elkaar verbonden gebeurtenissen mee, die niet alleen maar toevallig lijken te zijn. Deze ervaringen lijken ons vaak een bepaalde richting op te sturen, maar soms herinneren ze ons er alleen maar aan dat we al op het juiste pad zitten.

 

7. Je voelt een diepe eenheid met je medemens

Gefeliciteerd. Je bent het empathisch gebied binnengegaan. Alle mensen zijn in lichte mate uitgerust met het vermogen empathie te kunnen voelen. Empathie is het gevoel dat je hebt als je de pijn van de ander opmerkt en deze vervolgens zelf voelt. Het zorgt ervoor dat je je niet goed voelt of flauwvalt als je bloed ziet. Je voelt de pijn van anderen. Je ervaart wat zij ervaren. Tijdens het spiritueel ontwaken merk je dat je meer verbonden bent met je medemens. Niet alleen op de manier waar Moby over zingt in zijn nummer “We Are All Made of Stars”, maar je begint te begrijpen dat iedereen dezelfde kant opgaat, dat men ongeveer hetzelfde meemaakt en dat we er echt niet alleen voor staan.

 

8. Het verzorgen van je lichaam is belangrijker dan ooit

Je rookt, je drinkt en haalt eten bij de snackbar. Maar dan ontdek je dat je spiritueel aan het ontwaken bent en ineens vind je niets van dat alles nog aantrekkelijk. Je wilt verse jus d’orange en een salade met verse groenten. Sterker nog, je wilt misschien wel je eigen groenten gaan verbouwen, één zijn met het land en je lichaam op de meest zuivere manier voeden.

 

9. Al je emoties worden op een dieper niveau doorvoeld

Natuurlijk ervaart ieder mens een grote variëteit aan emoties. Maar mensen die zich midden in het spiritueel ontwaken bevinden, voelen dit op een nog dieper niveau. Spirituele mensen worden gekarakteriseerd als blije, vrolijk stoeiende engeltjes, maar spirituele mensen voelen ook boosheid en depressie. En ze ervaren deze emoties heftiger dan de gemiddelde mens. Je kunt niet stellen dat ze niet ook vreugde en tevredenheid ervaren, maar ze voelen simpelweg het hele scala in hogere mate.