Ook de mate van bewustzijn heeft een enorme invloed op je mentale & fysieke gezondheid. 

De onderwerpen ‘bewustwording’, ‘bewust zijn’ en ‘spiritualiteit’ vliegen ons om de oren. Maar, hoe ontstaat bewuster worden eigenlijk? En hoe ziet dat er dan uit in de drukte van het dagelijkse leven? 

 

Er is – meer dan ooit – veel te lezen en te doen op gebied van bewustwording en spiritualiteit. Men staat er steeds meer open voor, en dat is positief als je het mij vraagt.

Toch kun je je helemaal murw laten informeren over deze onderwerpen, zonder dat je er zelf echt de vruchten van plukt. Dus: wat maakt nou dat je bewuster wordt, en wanneer gebeurt dit?

 

Het tegenovergestelde van zweverig

Bewustwording en spiritualiteit klinken als iets groots, en om deze reden klinkt het voor velen als iets wat buiten hun bereik ligt. Of men vindt het zweverig. “Zo ben ik niet hoor,” klinkt het dan. Het wordt niet gezien als iets wat van iedereen is, maar meer zoals een politieke voorkeur. Er kleeft iets misleidends aan.

 

Bewustwording ontstaat in het moment. In het hier en nu, wat betekent dat je uit je hoofd bent (dus zo min mogelijk in gedachten) en met je aandacht in je lijf, of bij wat je aan het doen bent.

Je fietst bijvoorbeeld door de stad of loopt in het bos en je geniet bewust van de fluitende vogels, of de prachtige wolken. Letterlijk down to earth, en dus níet ‘zweverig’. Denk maar aan de kleine geniet-momentjes, die zijn altijd in het moment. Hoe kunnen we hier meer van creëren in ons leven? Juist. Bewustwording, en dat betekent minder op de automatische piloot leven.

 

De automatische piloot

In het moment zijn, haalt ons van de automatische piloot af. De automatische piloot is een plezier-killer. Wat de maatschappij echter van ons vraagt, is zoveel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd.

Een drukke agenda op school en vanalles moeten of een veeleisende baan hebben én thuis een (jong) gezin, kan al snel zorgen voor een constant gevoel van tijdnood. Je bent hierom altijd bezig met het volgende dat ‘moet’, en dus zelden in het moment.

Het bezig zijn met zaken die op je af komen, dingen die moeten, maakt dat je constant bezig bent met de dingen buiten jou, en dus niet met wat er binnen ín jou gebeurt. Het leven overkomt je als het ware. Los van dat er weinig ruimte is voor plezier en bezinning, hoeft er maar één kleine zorg bij te komen om het hele plaatje uit balans te tikken. En die zorgen zijn zelden absent.

Van een conflict, een drukke periode op het werk, sukkelen met je gezondheid, zwangerschap, een kind dat ineens extra aandacht of zorg behoeft bijvoorbeeld. Het zijn in feite de wezenlijke, en dus juist de zingevende aspecten van het leven, waar weinig ruimte voor is. Dat leidt to stress.

 

Vicieuze cirkel

Door steevast alle ballen in de lucht willen blijven houden (wat zorgt voor het negeren of verwaarlozen van de wezenlijke dingen in het leven), raken we in de stress. Die stress geeft ons kwaaltjes, zet ons lijf vast, maakt ons geestelijk of fysiek ziek. We zijn weg bij ons lijf, dus de signalen die we krijgen kunnen we soms niet eens opmerken, laat staan liefdevolle aandacht geven.

Er moet vaak iets ergs gebeuren om ons wakker te schudden. Toch hoeft dit lang niet altijd het geval te zijn. Wellicht herken je dat er positieve en ook moeilijke veranderingen gaande zijn, en dat men steeds meer op zoek is naar vervulling en zingeving.

Hoe dan ook, als je dit leest, betekent dit waarschijnlijk dat jouw bewustwordingsvlammetje is aangewakkerd!

 

Vertragen en lummelen

Als de nieuwsgierigheid in bewustwording en spiritualiteit er is, maar je ervaart nog steeds veel stress of onvrede in je leven (je hebt een baan die je niet vervult of je sukkelt met je gezondheid of liefdesleven of je zit gewoon niet lekker in je vel), dan begint dáár jouw bewustwordingsreis.

Het vereist wel zelfonderzoek; en er is niemand anders die dit voor je kan doen dan jijzelf. Bewustwording is een groeiproces zeg maar een soort van oneindige "reis" die elk individu zelf moet maken, maar gelukkig zijn er genoeg life coaches die je hierin kunnen ondersteunen. Door samen te kijken naar wat jou energie geeft , en wat niet? En In hoeverre luister je daar naar of verwaarloos je het? komen we steeds dichter bij de dingen waar je echt blij van wordt en kan een coach je ook die handvaten geven waarmee je de dingen die je blij maken ook dagelijks durft te gaan toepassen in je leven.

Je gaat als het ware bewust vertragen. Dit betekent meer tijd nemen voor jezelf, vaker nee zeggen en lummelen in plaats van nuttig bezig zijn. Hiermee creëer je ruimte voor jezelf, en in die ruimte komen er nieuwe inzichten.

Door te onderzoeken waar je energie van krijgt, of juist waarvan je leegloopt, kun je hier langzaam maar zeker keuzes op gaan baseren. Bewustwording begint bij ‘bewust tegen de lamp lopen‘. Tegen de lamp lopen is één ding, de interesse in hoe dit komt, of waarom het steeds weer gebeurt, is twee.

En met die interesse in jezelf ga je verder en verder. Belangrijk hier is wel dat je jouw misstappen niet veroordeelt. Merk het op, aanvaard het en bekijk je wat je ermee wilt doen. Bewustwording is een proces dat nooit ophoudt en het leven zal je blijven uitdagen. Gun jezelf dan ook de momenten dat je weer eens lekker onbewust bent geweest en durf te lachen om jezelf en leer ervan. Als coach doe ik dat namelijk ook zo af en toe ;-).